урсула фон дер Лайен, ЕК, ЕС, Западни Балкани, грантове

Урсула фон дер Лайен: Атаката на „Хамас“ срещу Израел е акт на война

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи атаката на „Хамас“ срещу Израел като „акт на война“ и потвърди правото на Израел да се защитава, предаде Франс прес.

„На зазоряване в деня на шабат, в събота, целият свят се събуди в ужас. Терористичната атака на „Хамас“ е акт на война. Напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава. Европа застава до Израел в тази трагедия“, заяви тя преди заседанието на колегиума на еврокомисарите в Брюксел и в социалната мрежа „Екс“ (доскоро „Туитър“).

„Терористите от „Хамас“ са убили жени и деца в домовете им. Те нападнаха стотици млади мъже и жени, които празнуваха живота и музиката. Те взеха за заложници стотици невинни хора, чиято съдба все още е неизвестна“, заяви Фон дер Лайен преди да обяви минута мълчание в памет на жертвите в присъствието на посланика на Израел в Европейския съюз, пише БТА.

„Тези невинни хора бяха убити по една-единствена причина. Защото са били евреи, живеещи в Държавата Израел. Това е отколешно зло, което ни напомня за най-мрачното минало и шокира всички нас до дъното на душата ни“, допълни тя.

„Трябва да сме ясни в определението си за ужас с подобни мащаби. Това е тероризъм. И това е акт на война“, отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен защити също и решението на Европейския съюз да преразгледа помощта си за развитие за палестинците. „Нашата хуманитарна подкрепа за палестинския народ не е поставена под въпрос. Важно е обаче внимателно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина“, каза тя.

„Финансирането от страна на ЕС никога не е било и няма да бъде предназначено за „Хамас“ или друга терористична организация. Ето защо ще преразгледаме цялата си финансова помощ в светлината на развитието на събитията на терен“, обясни Фон дер Лайен.

- реклама -