AstraZeneca

Урсула фон дер Лайен: AstraZeneca намалява плана си за доставка в ЕС с 2,5 пъти

AstraZeneca е намалила плана си за доставка на ваксини за страните от ЕС с 2,5 пъти за второто тримесечие – от 180 милиона дози по договора за предварителна поръчка, до 70 милиона, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

„AstraZeneca ни уведоми, че ще може да достави 70 милиона ваксини през второто тримесечие, в сравнение с първоначалния ангажимент от 180 милиона“, каза Фон дер Лайен.

Ситуацията с разпространението на новия коронавирус в Европейския съюз отново се влошава, страните от общността трябва да увеличат процента на ваксинация.“, каза още  Урсула фон дер Лайен

„Епидемиологичната ситуация се влошава. Но ние възнамеряваме да увеличим степента на ваксинация, която започна малко бавно“, каза тя.

Европейската комисия ще обмисли при необходимост промени в правилата за износ на ваксини срещу COVID-19, съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати и онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС. „Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания.“, каза още тя.

- реклама -