Папа Франциск, Великден, обръщение

„Urbi et Orbi“: Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия

Папа Франциск призова днес във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу ковид, особено за бедните страни.

Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия.
За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата „Свети Петър“, вместо огромни тълпи вътре и отвън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск прочете посланието си „Urbi et Orbi“, в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

„Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално“, заяви папата.

Франциск призова да се сложи край „на оръжейния тътен в така обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в нечовешки условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално мълчание, а също и в Либия, където се вижда най-накрая изход от едно десетилетие на спорове и на кървави сблъсъци“.

Главата на Римокатолическата църква също така спомена хората, които застават на страната на демокрацията и надигат мирно глас в Мианма, в която бе извършен военен преврат и в която протестите се потушават със сила от военните. Папата призова международната общност да се притече на помощ на ливанския народ, който преживява период на трудности и несигурност. Франциск изрази надежда, че израелците и палестинците ще намерят силата на диалога, за да постигнат стабилно решение и повтори, че подкрепя идеята за изход с две държави от израело-палестинския конфликт.

Главата на Римокатолическата църква приветства и пътя на помирението, поет в Ирак, където той беше на апостолическа визита миналия месец. Това беше първото му задгранично пътуване от ноември 2019 г. Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и призова за освобождаването на затворниците в конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемичната криза папата отдаде почит на медиците на първа линия в борбата с коронавируса и призова международната общност за един споделен ангажимент.

Целта – да се преодолеят закъсненията в доставките на ваксините и да се насърчи тяхното споделяне, най-вече с най-бедните страни в света.

„Навсякъде по света пандемията за жалост увеличи драматично броя на бедните и засили отчаянието на хиляди хора“, припомни папата и призова държавните власти да предоставят необходимите помощи на засегнатите, които да са достатъчни за тяхното съществуване и прехрана.

- реклама -