Ураганен вятър отнесе Русе и Добрич, буря затвори Св. Анастасия (обзор+видео)

Ураганен вятър буквално отнесе Русе и Добрич.

Вятър с пориви от над 120 км в час прекърши клони и цели дървета в Русенско. Част от село Бъзън е без ток заради повреда в трафопост. Екипи на Пожарната отстраняват падналите върху пътното платно дървета. Още късно снощи над Русе започна да духа силен вятър от запад- северозапад, чиито пориви достигнаха 34 м/сек, което е равно на малко повече от 122 км в час.

Десетки са сигналите за прекършени от силния вятър клони

на дървета, като част от тях са паднали върху автомобили в различни райони на града. По пътя Хотанца – Долно Абланово цяло дърво е паднало на пътното платно. Екип на Пожарната обаче го е отстранил и пътят е разчистен.

По данни на дежурния по бедствия и аварии в община Русе трафопост в село Бъзън е бил повреден и част от селото е без ток. Работи се за отстраняване на аварията. Няма данни за повредени покриви и бедстващи хора.

Метеорологичната прогноза е вятърът да започне да утихва и още тази нощ небето да е ясно.

Шест сигнала за паднали дървета

в общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево, за отнесен ламаринен покрив в Тервел, са получени в регионалната дирекция за пожарна безопасност. „В общините са получени много сигнали за паднали клони, отнесени керемиди, цигли и др. По пътищата в областта има и паднали дървета. Сигналите ще бъдат обобщени в Областния съвет по сигурност след 18 ч” – казаха оттам.

В Добрич е паднало дърво до заведение, на околовръстния път. Друго се е стоварило по пътя между Балчик и Кранево. Служителите на противопажарната служба ги отстраняват. За паднали дървета и клони на улици и булеварди, за паднали огради в града сигнализират граждани в Добрич в социалните мрежи. Вятърът в Добричка област в неделя беше силен до бурен, на моменти с мощни пориви.

Остров „Света Анастасия“ край Бургас остава затворен

докато морето се успокои, съобщиха от там на фейсбук страницата си. Ето какво още написа персоналът на „Св. Анастасия“, който публикува и клип с кадри от апокалиптичната буря на 17 септември:

„Началото на бурята при нас вчера. Свети Никола ни опази живи и здрави, разминахме се с няколко разместени керемиди и обърнати чадъри!
Със стихиите шега не бива!“, написаха те.

- реклама -