Ураганът „Ото” взе жертви в Коста Рика

Има загинали и изчезнали хора в Коста Рика, след като ураганът „Ото“ категория 2 премина през страната, съобщава БиБиСи.

Президентът на Коста Рика Луис Гилермо Солис изтъкна, че неизвестен брой хора са загинали или са изчезнали заради урагана. Държавата не е била пряк свидетел на подобна природна стихия от 1851 година, когато започва да се събира информация за урагани.

Ураганът „Ото“ беше с придружаващи ветрове със скорост до 175 километра в час, но впоследствие отслабна до тропическа буря.

„Франс прес“ отбелязва, че сега вятърът е със скорост около 113 километра в час на 89 километра северозападно от Либерия, Коста Рика.

Властите наредиха евакуирането на 4 хиляди души от крайбрежието на страната.

Природното бедствие засегна и населени райони в южната част на Никарагуа.

По същото време силно земетресение с магнитуд 7 по Рихтер разлюля Никарагуа и Ел Салвадор. Трусът доведе до предупреждение за цунами. Епицентърът на земетресението беше в Тихия океан на 120 километра от крайбрежието на Ел Салвадор. Няма информация за щети. По-късно Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан обяви, че заплахата е преминала.

Медии в Никарагуа информират, че една жена е починала от сърдечен удар, след като е чула за предупреждението за цунами.

Метеоролози прогнозират проливни валежи, на места до 50 л/кв.м. дъжд, които могат да доведат до наводнения и свлачища в Никарагуа и Коста Рика.

По-късно днес се очаква „Ото“ да достигне до тихоокеанското крайбрежие.

- реклама -