Ураганът Майкъл взе първата си жертва

Ураганът „Майкъл“, най-силната буря, преминавала през Флорида за последните 100 години, взе първата си жертва и остави без електричество 403 000 домакинства. Един човек е загинал, след като дърво е паднало върху него, съобщиха местните власти. „Майкъл“ удари американското крайбрежие като буря от 4-та категория и изкорени дървета и прекъсна захранването на много места.

Издадени са заповеди за евакуация в 22 окръга на щата, съобщи кореспондент на БНР. 3000 спасители са мобилизирани да помагат на засегнатите, а няколко самолета от базите в Атланта и Алабама са в готовност да участват в издирвателни мисии.

Под заплаха са рибарски селища, военни бази и множество крайбрежни градове. Над 375 000 души по крайбрежието на залива бяха принудени да се евакуират, докато Майкъл започна да връхлита бреговата линия с тропически ветрове, дъждове и силни вълни.

Неочаквано бързо бедствието се разви от тропическа буря през уикенда, достигайки до ураган категория 4, черпейки сила от топлите води в Залива.

Очаква се Майкъл да премине през Флорида и да се придвижи към Джорджия. Синоптиците заявиха, че е възможно да се отприщят поройни дъждове и силни ветрове дори до двете Каролини, които все още се възстановяват от епичното наводнение на урагана Флорънс.

Няколко часа преди пристигането на бурята на сушата вълни от океана вече заливаха доковете в близост до Панама сити.

Много евакуирали се търсят убежище на около 25 мили от брега, но районът е с много дъбови и борови дървета и опасността те да паднат и да причинят прекъсвания на електрозахранването е реална.

<> on October 10, 2018 in Panama City, Florida.

Военната база южно от град Панама сити също беше евакуирана, тъй като се очаква сърцето на бурята да удари именно там. Като предпазна мярка самолетите от базата, които включват и изтребители F-22, излетяха на стотици километри.

Евакуациите обхванаха 22 окръга от Флорида, но властите се опасяват, че много от гражданите са пренебрегнали призивите да напуснат домовете си.

Междувременно Националният център за ураганите на САЩ съобщи, цитиран от Ройтерс, че ураганът „Майкъл“ е отслабнал до първа категория. По прогнози на центъра „Майкъл“ ще премине в тропическа буря, докато преминава през югоизточните щати.

- реклама -