ураган

Ураганът „Майкъл“ връхлита мощно Флорида, външно предупреждава българите за стихията

Ураганът „Майкъл“, който губернаторът на Флорида Рик Скот днес определи като „чудовищен“ се засили и сега се класифицира като ураган от втора категория, а скоро силата му може да се увеличи.

„Днес ще почувстваме първите удари. От десетилетия не сме виждали нещо подобно“, каза Скот. Той прогнозира, че „Майкъл“ ще бъде най-разрушителният ураган през последните няколко десетилетия.

По пътя на урагана към Флорида са отбелязани ветрове от около 155 километра в час. Предупреждения са издадени в няколко града в щата Флорида. След него ураганът ще порази Джорджия и Южна и Северна Каролина. В момента той се намира на около 640 км от континенталната част на САЩ.

Министерството на външните работи препоръчва на всички български граждани, намиращи се в районите, през които се очаква да премине стихията, да се информират за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на местните власти.

По информация на българското посолство във Вашингтон в Алабама и в 35 окръга на Флорида е обявено извънредно положение. Освен тях засегнати ще бъдат и щатите Джорджия и Южна Каролина.

Властите призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилните телефони, както и да се осведомят къде са най-близките помещения за подслон. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони.

При необходимост от съдействие, наши сънародници могат да се свържат с посолството във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770 или +1 (202) 387-0174, да потърсят съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или най-близкия пункт на Червения кръст (https://www.redcross)

Актуална информация относно развитието на обстановката може да бъде намерена на https://www.nhc.noaa.gov/

- реклама -