Управляващите внасят пак проекта за парите за пътищарите

Проектът за парите за пътищарите ще бъде внесен повторно от управляващите още днес.

Този анонс направи премиерът Кирил Петков в среднощен пост във Фейсбук. Поводът за него бе

отхвърленото вчера от НС предложение

да бъдат изплатени 50% от дължимите им за направените ремонти пари или 655 млн. лева още сега. А останалите – след проверка и одобрение на парламента. „За“ предложението обаче гласуваха само депутатите от ПП, ДБ и БСП. ИТН, ГЕРБ и ДПС бяха против, а от „Възраждане“ се въздържаха. От опозицията в лицето на ДПС предупредиха по време на дебатите, продължили почти до полунощ, че

така формулиран текстът противоречи на конституцията.

И поставя НС в ролята на контролна агенция. Те предложиха друг вариант за регулиране на разплащането, който обаче беше отхвърлен от мнозинството.

„Днес обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% – след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв веднага за строителите, а от друга – работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. Продължаваме Промяната, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото!

Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден (бел.р. днес). Няма да губим нито ден“. Това написа малко след гласуването Петков. Той публикува и снимка от гласуването.

Коментарите за разрива в управляващата коалиция, довел и до блокиране на плащанията продължиха и днес.

„В момента не са проблем толкова парите, въпреки че сме на ръба на оцеляването. Важната инфраструктура на страната

застрашава живота на хората,

защото Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не е в състояние да възлага ремонтни и поддържащи дейности“. Това заяви председателят на браншовата камара „Пътища“ Стефан Чайков.

След гласуването в парламента министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов от квотата на ИТН също каза, че

проблемът е в невъзможността да се възлагат ремонти

на критични места, които са важни за хората. „Просто нямам думи“, каза министърът.

„Аз съм не по малко изумен от министър Караджов, тъй като имахме продължителни разговори с премиера и след това и с министъра, и с ръководството на АПИ. Опитваме от доста време да намерим някакво решение на проблемите“, коментира председателят на камара „Пътища“. Той предупреди, че работниците от строителните фирми ще излязат отново на протести в началото на следващата седмица и ще блокират улици в София и пътища.

- реклама -