скандали, депутатите, годината,

Управляващите отказаха да се проверят машините от изборите на фона на нападки и обиди към избирателите

Народното събрание отхвърли предложение на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна Комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември 2021 г. „Против“ гласуваха партиите от управляващото мнозинство. „За“ бяха депутатите от опозицията – вносителите от „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС.

По време на дебата се стигна до взаимни нападки между народните представители и обвинения към избирателите на някои от политическите сили, които били „аналогови хора“. Те дойдоха от представителите на „Демократична България“ в Народното събрание.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението, защото трябва да се проверят изборните резултати, каза Радомир Чолаков.

„Машинното гласуване предизвика сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се факти за несъответствия, да го кажем любезно така. Нека да не се притесняваме да ровим, трябва да ровим, докато изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември.“

Антоанета Цонева от „Демократична България“ смята, че проверка само в два избирателни района няма да покаже обективно картината, а решението в случая според нея е реформа в изборната администрация.

„Онова, което трябва да бъде направено, е не да преброим изборния резултат… в два избирателни района, което по никакъв начин не може да бъде решение на този проблем, а трябва да започнем сериозен, съществен разговор за реформирането на изборната администрация и осигуряването на нейната независимост и освобождаване от 30-годишния партийно-квотен принцип.“

Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ упрекна „Демократична България“, че възпрепятстват създаването на анкетната комисия, а в данните от протоколите има разминавания.

„Един колега от левия сектор се произнесе – ама то ще дойде ЦИК и ще си даде доклада. Но ние нямаме доверие на ЦИК, защото тогава в ЦИК беше мнозинството на ГЕРБ и ДПС, а сега има друго мнозинство, което също му нямаме доверие. И защото има изнесени стотици факти, че тези данни, които има като разминавания, са факт.“

Социалистите смятат, че подобна комисия не е нужна, защото след избори ЦИК винаги излиза с доклад и той ще бъде обсъден в Народното събрание.

Отговор към тях дойде от ГЕРБ, които изтъкнаха, че именно БСП са били едни от най-засегнатите от изборите изцяло с машина заради средната възраст на техните избиратели.

От партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да искат касиране на изборите, но е необходимо да се направи анализ.

От „Демократична България“ обвиниха ГЕРБ, че искат да се върне хартиеното гласуване, защото избирателите им били „аналогови хора“ и от партията знаели, че не могат да спечелят избори с машинен вот.

„Вие сте аналогови хора, искате да върнем хартията и да спечелите повече гласове“, обяви по адрес на бившите управляващи Иво Мирчев от ДБ. После подчерта, че „това не е обида“.

Той обърна внимание, че ако беше вярно обвинението на ГЕРБ, че „трима-четирима от ДБ контролират вота на машините“, то резултатът за тях сега нямаше да е такъв, предвид малката численост на групата им.

Ай ти специалистът от ДБ посочи, че без изходния код на машините няма как да се направи проверка и напомни, че формацията му е искала такава още по времето на управлението на ГЕРБ, но това е било отхвърлено.

От ГЕРБ опровергаха тези думи с мотива, че са втора политическа сила и призоваха да не се отправят обиди към избирателите.

„Аналагови хора ли сме – да, аналогови хора сме! Да, в тази държава има и аналогови хора, те са български граждани и имат точно толкова права, колкото и дигиталните. Да наричате аналогови или цифрови хора избирателите, изобщо не е демократично, ние защитаваме всички български граждани. А вие защитавайте цифровите хора“, репликира Тома Биков от ГЕРБ.

Той обвини сегашното мнозинство, че с поправките в Изборния кодекс в предишния парламент е лишило от правото им да гласуват много българи, които са се притеснили да отидат до машините.

„Има някаква синергия между вас и „Възраждане“ по темата, като гледам“, забеляза Атанас Атанасов от ДБ. С констатацията му се съгласи и Настимир Ананиев от ПП.

„Ще подкрепим колегите от „Възраждане“, защото смятаме, че всичко, свързано с машинния вот, трябва да бъде изяснено от временна парламентарна комисия“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

- реклама -