Гърция

Управляващите не смятат, че е нужно да се строи ограда по границата с Гърция заради бежанците

България продължава да смята, че няма необходимост от изграждане на защитно съоръжение по българо-гръцката граница. Това заяви днес в парламента вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

„Предложението, което беше отправено към България беше за подпомагане в изграждането на съоръжение по българо-гръцката граница, което ние отхвърлихме по принципни съображения и до ден днешен смятаме, че не е необходимо такова съоръжение“, заяви тя.

Гърция винаги приема обратно мигрантите

Бъчварова: „Няма случай, в който да сме установили нелегално преминаване от гръцката страна и гръцките власти да не са приели обратно нарушителите, които ние сме заловили.“

бежанци

Всички ресурси – по границата

Използват се всички налични ресурси за охрана на държавата граница, категорична бе министър Бъчварова. Отделно сме поискали помощ от ФРОНТЕКС и допълнително финансиране по линията на спешните мерки.

„Има разположена армия на границата, граничари. Към момента оградното съоръжение дава своя ефект. Опитите за нелегално преминаване са основно в тази част, където все още съоръжението не е достроено около Малко Търново. Там е и основният натиск в момента”, заяви още тя.

Според силовия министър, първото ниво на действия по отношение на справянето с мигрантската вълна е гарантирането на сигурността на външните граници чрез проверки и защита. Румяна Бъчварова бе категорична, че до този момент няма държава на ЕС, която да е казала, че не се справяме с това.

- реклама -