Народно събрание, парламент, гласуване, ДДС

Управляващи и опозиция единодушни: Удължиха 9% ДДС за хотели, ресторанти и книги до края на 2022 г.

Управляващи и опозиция се обединиха в Народното събрание и одобриха предложението са се удължи намаленият ДДС на 9% за ресторанти, хотели, книги, бебешки храни и принадлежности до края на 2022 г.

„За“ предложението гласуваха 169 депутати, нито един не беше „против“, а 43-ма депутати се въздържаха. Така изменението беше гласувано на първо четене.

От ИТН предложиха веднага след гласуването той да се приеме и на второ четене. Христо Гаджев от ГЕРБ обаче заяви, че имало заявки за внасяне на други предложения между двете четения и ако законопроектът се гласува сега и на второ четене, това би означало ограничаване на правата на депутатите да предлагат изменения.

В крайна сметка обаче предложението на ИТН беше прието и законопроектът беше гласуван веднага и на второ четене.

Вчера за спешно удължаване на мярката призоваха ресторантьорите. Те припомниха, че ако тя бъде оставена в настоящия си вид, ще действа само до 31 декември, а това би изложило на още по-голяма опасност бранша.

По въпроса бяха внесени две предложения – от депутати от ГЕРБ и от ИТН. Предложението на ПГ на ГЕРБ беше отхвърлено в Бюджетната комисия, а това на ИТН – прието.

И в зала предложението на бившите управляващи не беше прието, а това на настоящите коалиционни партньори – прието.

Дебатът в пленарна зала премина относително спокойно. От „Възраждане“ обявиха, че се подкрепят законопроекта, но в бъдеще ще внесат допълнение, за да бъдат облекчени от ДДС и други стоки и услуги.

„Хората, които имат най-ниски доходи в момента, си купуват храна и лекарства с най-високото ДДС в ЕС. Затова попитах министъра на финансите правени ли са разчети как би се отразил 9% ДДС и на лекарствата. За огромна част от българите е колосален проблем да си платят тока, да си купят лекарства, за храна изобщо не коментирам“, каза от трибуната Цончо Ганев от „Възраждане“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов стигна и по-далеч, като предложи някои стоки и услуги да бъдат освободени от ДДС напълно и даде пример с други европейски държави:

„Поисках 0% ДДС за лекарствата, храните от малката потребителска кошница и книгите.
Във Великобритания за лекарствата и книгите е 0%. В Германия ДДС за храните е 7%“, каза Костадинов.

От ГЕРБ обявиха, че биха подкрепили това предложение и биха внесли допълнения:

„ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението на колегите от „Възраждане“ и бихме искали да добавим по отношение на книгите едно по-скоро уточняващо предложение. Там, където става въпрос за електронни, книги да бъдат добавени и аудио книги, които в момента не се третират като книги, а като аудио носители“, каза депутатът от ГЕРБ.

Ива Митева от ИТН призова дебатът да се върне по същество, а отговор дойде от Христо Гаджев от ГЕРБ, който припомни, че управляващите не са се сетили да внесат предложение за удължаване на мярката. Направили го след като видели законопроекта на ГЕРБ.

„Добре дошли в едно добре забравено старо, защото това, което правите връща старите практики и не казвайте повече, че правите нещо ново“, каза Гаджев.

Йордан Цонев също обяви, че ДПС ще подкрепи представения законопроект.

„Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения. Дали те са достатъчни е друга тема. Нямаме време в момента да променяме дизайна на мерките. Не трябва да стресираме бизнес средата съвсем целенасочено. Въпросът е спазваме ли процедурите или не. Когато говорим за възстановяване на парламентаризма – трябва всички неща да се случват през установените процедури. Ние ще подкрепим едно абсурдно изключение – данъчен закон да се приеме на 2 четения в 1 заседание, за да не бавим този процес. Добре е законопроектите да минават през обществено обсъждане. Но има случаи, в които НС ще бъде изправено пред хипотезата да приеме един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничаването на законодателната инициатива и законодателния процес“, обясни народният представител.

- реклама -