Управителят на БНБ: Влизането ни в ERM II e исторически акт- НА ЖИВО

„Българският лев е част от европейския валутен механизъм. Това е акт, който трябва да ни обединява“, каза Димитър Радев.

Присъединяването към еврото ще се случи, когато се справим с всички предизвикателства пред нас, каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

Усилията от наша страна се свеждат до правенето на реформи, които водят до по-голяма конвергенция с ЕС, каза финансовият министър. И добави, че когато българските институции и общество се обединят за една цел, тя може да бъде успешна.

По думите му участието в Банковия съюз и Еврозоната ще доведе до икономическо развитие, каквото виждаме и в държавите-членки.

„Те са създали обща кръвоносна система между икономиките“, каза Горанов.

По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II). В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1.95583 лева, съобщиха от БНБ.

Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента.

Очаквайте подробности.

- реклама -