коронавирус

Управител на лаборатория: Не може положителен тест за COVID-19 да се окаже фалшив

„Всеки положителен тест COVID-19 трябва да доведе до някакви мерки. Ако не е съвсем правилен начинът на вземане на една проба, това може да доведе до фалшива отрицателна проба, но не и до фалшива положителна“. Това каза пред БНР доц. д-р Росен Михайлов, управител на верига лаборатории, които правят тестове за COVID-19, включени в представителния списък на лаборатории, чиито данни се отчитат от Националния оперативен щаб. Той уточни, че за да излезе нещо положително, трябва да го има.

Дори да има съмнение, по-добре да се приеме, че пробата е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора“, обясни доц. Михайлов.

Той посочи, че дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента, но две седмици след първата положителна проба трябва да се направят две проби и те трябва да са отрицателни, за да се счита, че няма инфекция.

Доц. Михайлов акцентира върху личната отговорност на хората при спазването на противоепидемичните мерки, за да не се разпространява вирусът.

 

- реклама -