Управител на фирма, одобрен по мярката 60/40: Избрах да бъда искрен със служителите си

9 850 фирми ще получат компенсации по схемата 60/40, което ще спаси от уволнение близо 142 хил. служители. Някои от фирмите кандидатстват за един единствен служител, други за повече от 100. Димитър Начков е изпълнителен директор на фирма „Родопски килим“, която е одобрена за мярката на правителството 60/40. Димитър Начков споделя пред FN за трудното решение да не уволнява служители в месеците, когато фирмата е на загуба.

– Г-н Начков колко служители имате във Вашата фирма и как работихте по време на извънредното положение?

– Основната дейност на фирмата е шивачество. Работим за западноевропейския пазар, шием ишлемета за каталожни фирми през белгийска фирма, която има представителство в България. Когато пандемията парализира търговската дейност по целия свят, всички поръчки, които трябваше да пристигнат, за да можем да работим, престанаха да идват. Във фирмата работят 24 души персонал. Реално още в началото на март вече почти не работихме.

Затова 17 човека са пуснати в „престой“, а останалите 7 служители работят.

В началото на март каквото имаше останало като поръчки го довършихме и след това нямахме нови поръчки. Шиехме маски за еднократна употреба, за фирма, която можеше да изнася, но за това бяха ангажирани малко хора.

Подадох документите за мярката 60/40 през бюрото по труда в Асеновград, тъй като фирмата ни функционира в града.

Одобриха ни и за март месец вече получихме съответния процент, който ни се полага. Служители на бюрото по труда ме посъветваха да си пусна документите и за трите месеца, за които имам право. Сега очакваме да получим средствата за април месец.

– Имахте ли разговори с вашите служители какви са възможните варианти за действия в създалата се ситуация?

– С този екип от хора работим от много години. Трябваше да бъдем максимално откровени с тях. Казахме им, че полагаме всякакви усилия, за да осигурим някаква работа.

За март месец имахме около 20% спад, за април е над 50%.

Свързах се с нашите контрагенти, с които работим. Проблемът е с доставките на платове и материали, които се внасят от Азия. Все още традиционните канали за снабдяване с необходимите материали не са възобновени. Рано или късно кризата ще свърши и се надявам отново да работим на пълни обороти.

– Как се справяте с вашата част от 40% по мярката 60/40?

– Имаме овърдрафт от банкова институция, който ни помага да изплащаме възнагражденията. Благодарение на доброто ни кредитно досие нямаме проблем на този етап. Подадохме документи и по програмата за до 10 000 лв. безвъзмездна помощ, защото това не е малка помощ за бизнеса.


Безвъзмездната помощ от 10 000 лв. се отпускат по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Грантът стартира в началото на май и е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Тези пари ще могат да се използват за разходи за поддържане на дейността на предприятието в срок от 3 месеца.

 

 

- реклама -