„Уолт Дисни“ купува „21 Сенчъри Фокс“ за 52.4 млрд. долара

Американската компания „Уолт Дисти Къмпани” купува 39% от Fox в спътниковия телевизионен оператор Sky, както и филмовото студио „20th Century Fox“.

Преди затварянето на сделката Рупърт Мърдок ще раздели мрежата за разпространение на Fox, Fox News Channel, Fox Business Network и някои национални спортни мрежи в нова компания, която ще бъде отделена от акционерите.

Продажбата на Дисни представлява забележителен ход в кариерата на октогерманския магнат, който се оттегля след изграждането на голяма медийна империя.

„Дисни” ще спечели по-голяма международна многоплатформена дистрибуция (да не говорим за активите на телевизионния гигант „Скай”) и по-богато портфолио. Компанията ще се сдобие с възможността да добави „Х-Мен” (който в момента е под лиценза на филмовото студио на „Фокс”) към останалите супергерои на „Марвел”, които вече притежава.

Според слуховете киногигантът е хвърлил око и на изключително привлекателния франчайз на Джеймс Камерън – „Аватар”. Заедно с тях той ще успее да консолидира властта си в сферата на киното и телевизията и да увеличи своя арсенал срещу „Нетфликс”, „Амазон” и други свои конкуренти. /БГНЕС

- реклама -