„Уолстрийт джърнъл“: Русия печели нови съюзници след изборите в Молдова и България

Резултатите от изборите в Молдова и България показват, че отношенията на тези държави с Русия укрепват значително.

Тази оценка се съдържа в статия, публикувана в неделя в електронната версия на американския вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Проруски кандидати

Както посочва изданието, „проруските кандидати очевидно печелят президентските избори в Молдова и България“ и на базата на тази информация прогнозира, че Русия ще има нови съюзници, което ще увеличи влиянието й в Източна Европа. Губещата страна в този случай, от гледна точка на вестника, е Европейският съюз.

В статията се посочва, че резултатите от изборите се приемат с ентусиазъм от всички онези в Молдова и България, които биха желали затопляне на отношенията с Москва.

Както посочва изданието, двете страни „дават заден ход от продължилото много години сближаване със Запада, което, както им се струва, е донесло твърде малко плодове.“

„Уолстрийт джърнъл“ цитира изявлението, предадено на избрани журналисти по електронната поща от лидера на Партията на социалистите Игор Додон, който, по последни данни, печели изборите в Молдова. „Аз по категоричен начин ще подобря отношенията между Молдова и Русия. Тези отношения са много важни за хората в страната“, посочва политикът.

Игор Додон
Игор Додон

Според изданието, резултатите от изборите в двете страни показват, че фундаментите на Европейския съюз „се покриват с пукнатини“. Вестникът напомня, че лидерите на Унгария и Полша през последните месеци също призоваваха ЕС да бъде реформиран по такъв начин, че държавите-членки да имат по-голяма свобода.

Presidential elections in MoldovaКакто беше съобщено по-рано, на президентските избори в Молдова Додон печели с разлика от повече от 5 процента.

5161117В България, според последни данни, печели кандидатът на опозицията, бившият командващ българските ВВС генерал Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от Българската социалистическа партия.

Радев се обявява за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и подкрепата за сепаратизма в Източна Украйна.

- реклама -