Университетът в Оксфорд разследва „продажба“ на древни фрагменти от Библията

Университетът Оксфорд заяви, че в сряда е започнал разследване на твърдения, че един от неговите преподаватели е продавал древни фрагменти от Библията на противоречивата американска компания на милиардер евангелист.

Известният британски университет потвърди, че се стреми да установи дали Дирк Обинк, доцент по папирология и гръцка литература, едностранно е продал около дузина фрагменти на американското търговско дружество Hobby Lobby.

Веригата е основана от Стив Грийн, който също е председател на Музея на Библията във Вашингтон, и е уреждал спорове за подкрепа на консервативните каузи.

Артефактите бяха част от колекцията Oxyrhynchus, собственост на лондонското Египетско проучвателно дружество (ЕПД), което започна собствена проверка по-рано тази година, след като стана известно, че принадлежащи му предмети може би са държани от музея.

„Можем да потвърдим, че действаме заедно с Египетското проучвателно общество по отношение на твърденията относно папирусите от колекцията Oxyrhynchus“, заяви говорител на университета в Оксфорд.

„Университетът провежда собствено вътрешно разследване в стремеж да установи фактите.“

Oбинк не отговори на искане за коментар от АФП.

В изявление на ЕПД се казва, че работи с музея, за да изясни дали текстове от колекцията му са били продадени или предлагани за продажба на Hobby Lobby или неговите агенти.

Това последва появата на копие на преработен договор за 2017 г., за който се предполага, че е между Oбинк и търговец на дребно, за продажба на шест артикула, „включително четири фрагмента от Новия завет, вероятно с произход от ЕПД“.

В изявлението на ЕПД се добавя, че впоследствие музеят е предоставил снимки, идентифициращи 13 текста от колекцията си, които са „направени без разрешение“ и сега се връщат.

„(Музеят) е информирал ЕДП, че 11 от тези произведения са постъпили при него, след като са били продадени на Hobby Lobby от професор Обинк, повечето от тях на две партиди през 2010 г.“, заяви EДП.

От ЕПД отбелязат, че Обинк не е бил преназначен през август 2016 г. за главен редактор на проекта Oxyrhynchus Papyri, отчасти поради притесненията „относно предполагаемото му участие в търговията с древни текстове“.

В изявлението се допълва, че след това му е бил забранен всякакъв достъп до колекцията „в очакване на задоволителното му разяснение на договора от 2013 г.“, което той все още не е предоставил.

- реклама -