Маркес

Университета в Картахена приема урната с праха на Маркес

Габриел Гарсия Маркес. Авторът на съвременни класики като „Сто години самота”, „Любов по време на холера“, „Няма кой да пише на полковника” и много други почина през април 2014г. в Мексико на 87-годишна възраст. Тленните останки ще бъдат пренесени в родината му.  На официаната церемония  ще присъстват над 400 гости, както и президентът на страната. Гарсия Маркес е роден в Аракатака и започва кариерата си  като журналист в Картахена.

Той описва това поприще, като „най-добрата работа в света”, но оставя отпечатък в световното литературно наследство със своите художествени романи, повести и разкази.  Кутия с прахта му ще бъде положена в университетския затворен двор, във вътрешността на колона, в която е изсечен бронзов бюст на писателя. По желание на семейството церемонията ще е проста, а сред гостите ще са любители на културата, установени писатели и журналисти.

Маркес беше гласовит защитник на човешките права във времената на редица диктаторски режими в Латинска Америка през 20 век. В същото време писателят беше критикуван заради подкрепата си за комунистическата революция в Куба, както и заради нежеланието си да живее в родната си страна.

- реклама -