УниКредит ще увеличи капитала си с 13 млрд. долара

УниКредит официализира плановете си да увеличи капитала си с 13 млрд. долара. По този начин финансова институция ще направи опит да набере средства и да се справи с капиталовата дупка на фона на несигурността на пазара.

Решението на банката идва на фона на новата политическа нестабилност в Италия след неуспешния референдум за конституционни промени и оставката на премиера Матео Ренци. Президентът Серджо Матарела даде мандат за съставяне на правителство на досегашния външен министър Паоло Джентилони, чийто кабинет положи клетва вчера. В него постовете си запазват досегашните министри на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан и на икономическото развитие Карло Календа.

Най-голямата италианска банка обяви и намеренията си да съкрати работните места с 14 000 до края на 2019 година, което ще й спести още над 1,1 млн. разходи.

От борда на банката се надяват с тези реформи да постигнат и чиста печалба от 4,7 млрд. евро.

През септември агенция „Ройтерс“ съобщи, че УниКредит ще се опита да набере 16 млрд. евро капитал като емитира допълнителни акции и продаде част от активите си. Тогава вътрешни лица споделиха, че „УниКредит работи върху продажбата на „Пекао“, „Финеско“ и „Пионер“, за да ограничи увеличението на капитала до 5-6 млрд. евро“ – ход, който може да донесе печалба до 10 млрд. евро.

Само през тази година банките в Италия загубиха 48% от стойността си на фона на притеснения на инвеститори заради 360-те млрд. евро, които те държат в необслужвани заеми. Дяловете на „Уникредит“ – единствената международно значима италианска банка, която през миналата година имаше 79 млрд. евро лоши заеми, са спаднали с 59% от началото на годината досега.

- реклама -