Уникални графити превръщат Лион в най-атрактивната галерия в света

Уникални графити може да се видят на лионските сгради. Невероятните картини красят града и създават незабравими емоции за туристите

В течение на четири десетилетия група художници преобразявали френския град Лион, за да го превърнат в истинска галерия на уличното изкуство. Огромните стенописи, покривщи сградите, представят исторически събития, известни личности или обикновени моменти от ежедневието. В момента в града има повече от 150 луксозни графита.

Любовта на жителите на Лион към този род изкуство се появила в началото на 1970 година, когато група местни студенти решила да преобрази улиците и да ги превърне в галерии и музеи, достъпни за обикновените хора. През 1978 година се сформира групата CiteCreation, която се залавя професионално за работа.

По време на стартирането на проекта Лион е мрачен град – търговско-промишлена зона, мръсен и скучен.

Новият кмет Мишел Нюер обаче решил да го преобрази и започнал работа по различни програми – почистване, подмладяване на растителността, реставриране на историческите обекти. Разбира се, подкрепя и художниците, които благославят факта, че Нюер идва на точното място по точното време.

Един от най-известните проекти е Mur des Canuts, заемащ площ от 4000 кв. м. в хълмиста местност. Стенописът изобразява голямо стълбище, водещо до отдалечени сгради. В картината хармонично се вписват няколко магазина и банка, които се намират на долните етажи.

Едно от най-известните творения е запечатало 30 знаменитости на Лион, свързани с миналото и настоящето на града. Те включват император Клавдий, създателите на кинематографа – братята Люмиер, писателят летец Антоан дьо сент Екзюпери и други.

За да създадат графити с такива монументални пропорции, художниците разделят илюстрациите на неголеми квадрати. Всеки квадрат от планираната картина се проектира на стената със специален шаблон. Когато общата картина е завършена, художниците се заемат с оцветяването. Процесът е подобен на създаването на триизмерни чертежи на асфалта.

Рисуването на всяка стена продължава от два до девет месеца. Интересен факт е, че 80% от художниците в CiteCreation са жени. Досега групата е създала над 650 графита по цял свят – от Канада до Китай.

- реклама -