Уникални графити преобразяват Ахтопол в дестинация за културен туризъм – СНИМКИ

Художници от 4 държави ще преобразят Ахтопол в рамките на фестивала за улично изкуство We All Write

За времето от 12 до 18 юни градът ще се превърне в една голяма галерия. Рисунките ще бъдат направени от 40 художници от България, Великобритания, Испания и Аржентина

Амбицията им е да изрисуват 30 фасади в курортното градче. Организатор на проявата е Сдружение „Сто и четиридесет идеи“ (140 Ideas). Целта е да се покаже, че графитите не са просто драсканици, а – изкуство. Освен това те се надяват да превърнат града в уникална дестинация за културен туризъм.

Началото е положено през миналата година, когато е изрисувана една от къщите. Рибарят и мрежата му стават емблема на непознатото до този момент в града изкуство. А много местни също предлагат да бъдат изрисувани и техните къщи.

По време на фестивала карта и интерактивно мобилно приложение ще водят посетителите на града през различните локации – стенописи и арт зона, зона за развлечения, музикална сцена и други. Всеки ще може да се наслади на етапите, в които градът ще бъде преобразен.

Но не само това. Който желае, може да участва в преобразяването…

За да се осъществи проектът, художниците ще имат нужда и от помощта на доброволци. Те ще помагат за изграждането на скеле, пребоядисването на стените, логистика, подреждането на работилниците за деца.

Доброволците ще бъдат транспортирани със специален превоз от София, Пловдив и Бургас. Ще им бъдат осигурени нощувка и едно хранене на ден.

На 16 -18 юни ще има и съпътстващи събития – 3D прожекции на открито, партита и среднощни активности, графити батъли, работилници, представяния на интересни инициативи.

Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на Кралство Испания в България и института “Сервантес”.

- реклама -