Уникален шанс за България! Страната ни може да се превърне в хъб за облачни технологии за региона – СНИМКИ/ВИДЕО

Повече от 300 представители на българското правителство и бизнес елита на страната станаха част от Bulgarian Cloud Summit 2017

Това е първият по рода си Форум за облачни технологии. Проявата е организирана от световния лидер в ИКТ сектора Huawei и един от водещите телекоми у нас VIVACOM.

Срещата на високо ниво бе подкрепена от най-значимата организация, обединяваща бизнеса в България – КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). Беше открита лично от председателя й Кирил Домусчиев. Той сподели, че за КРИБ е изключително важно да бъде част от създаването на иновативни решения за нуждите на бизнеса. Те поставят основите на изцяло нова икономическа и социална среда, в която ще живеем и работим в бъдеще.

По време на събитието Huawei и VIVACOM обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България

Двете компании са убедени, че на прага на ерата на свързани устройства и интернет на нещата, именно облачните решения ще дадат тласък за дигитализация на индустриите.

В подкрепа на това знаково сътрудничество застана и българското правителство, в лицето на министъра на икономиката г-н Емил Караниколов. Той лично взе участие във Форума и поздрави двете компании за целенасочените им усилия по пътя към технологична революция.

По думите му задачата на България е да се представи като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност, ефективност и по-голяма гъвкавост на българската икономика. Индустрия 4.0 ще създаде благоприятни възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в различни промишлени сектори.

Този ангажимент беше потвърден и от Росен Желязков – председател на Държавната агенция „Електронно управление“, която отговаря пряко за внедряването на електронно правителство.

По време на събитието присъства и китайският посланик в България Джан Хайджо

Той посъветва местния клон на Huawei да работи в тясно сътрудничество с български партньори за насърчаване на активното развитие на ИКТ сектора. Държавите се договориха да изградят заедно „Пътят на коприната“ с цел устойчиво развитие на световната икономика, допълни той.

От страна на VIVACOM партньорството бе анонсирано от г-н Спас Русев, председател на Надзорния съвет на телекома. По негови думи, облачните услуги вече не са част от бъдещето, а са настоящето и ще навлизат все повече в бизнеса.

„Днес VIVACOM и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона. На база добре разгърнатата си мрежа и многобройните клиенти у нас, VIVACOM е добра предпоставка за обособяване и концентрация на регионален облачен хъб, чрез който ще предложи на своите клиенти допълнителни услуги и нови възможности за развитие”, допълни той.

Заместник-председателят на Huawei и главен изпълнителен директор, действащ на ротационен принцип – Гуо Пинг сподели прогнозата на компанията за ерата на облачните технологии: „Първоначално всяко домакинство трябваше да пробие собствен кладенец за вода – започна той – По същия начин, преди да бъде стандартизирано предаването на електроенергията и преди обществените мрежи да са напълно развити, е било естествено фабриките да генерират собствена електроенергия.

Днес непосредственият достъп до вода и електричество е неразделна част от нашия живот

Когато влязохме в информационната ера почти всяка компания започна да изгражда свои собствени информационни системи. Тези системи съществуват във всякакви размери и форма, които се поддържат от специализирани екипи. Пътят на развитието е постепенното им преместване в облака, което прави информационните услуги далеч по-достъпни, точно както днес са водата и електричеството“.

Той подчерта, че „до 2025 г. всички ИКТ решения за предприятията ще се превърнат в облак. Това означава, че ще използват облачна технология и облачни модели. Повече от 85% от корпоративните приложения ще бъдат разположени директно в облака“. През целия този процес Huawei ще продължи да се съсредоточава върху развитието на ИКТ инфраструктурата. Така ще осигури иновативни решения, които поддържат цифровата трансформация и позволяват индустриално подобрение. Компанията подчерта ангажимента си да помогне на телекомуникационните оператори да успеят в домейна „облак“.

Насърчавайки откритостта, сътрудничеството и споделения успех, Huawei има за цел активно да допринесе за облачната екосистема.

Гостите на Форумa имаха възможност на живо да се запознаят и с конкретни облачни решения, внедрени от Huawei в държави по целия свят: компютърно подпомогнато инженерство в помощ на дигитализацията на автомобилостроенето; електронно управление; видео наблюдение в облака и други.

За Huawei

Huawei е водещ световен доставчик на решения за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Нашата цел е да обогатим живота и да подобрим ефективността чрез един по-добре свързан свят. Да действаме като отговорен корпоративен гражданин, иновативен фактор за информационното общество и сътрудник в индустрията. Благодарение на ориентираните към клиентите иновации и отворените партньорства, Huawei създаде цялостно портфолио от решения за ИКТ решения. Това дава на клиентите конкурентни предимства в телекомуникационните и корпоративни мрежи, устройства и изчислителни облаци. 180 000 служители на Huawei в световен мащаб се ангажират да създават максимална стойност за телекомуникационните оператори, предприятията и потребителите. Нашите иновативни ИКТ решения, продукти и услуги се използват в повече от 170 страни и региони, обслужващи над една трета от населението на света. Основана през 1987 г., Huawei е частна компания, изцяло собственост на своите служители.

Huawei навлезе на българския пазар през 2004 г., а през последните повече от 10 години години остава посветен на предоставянето на висококачествени крайни решения, продукти и услуги до местни оператори, правителства, фирми и потребители.

- реклама -