Унгарският

Унгарският президент препоръча Виктор Орбан за премиер

Унгарският президент Янош Адер препоръча днес депутатите да преизберат министър-председателя Виктор Орбан за трети пореден и общо четвърти мандат, предаде Асошиейтед прес.

Партията на Орбан ФИДЕС и нейният съюзник Християндемократическата народна партия спечелиха 133 от 199-те места в парламента на изборите на 8 април, осигурявайки си мнозинство от две трети.

Адер, който се изказа на първата парламентарна сесия след изборите, призова депутатите да променят избирателните закони, отчасти с цел да бъдат разчистени малките партии, които според него участват в изборите само за да получат достъп до държавно финансиране.

Той добави, че 15 от 23-те партии, издигнали кандидати на изборите, са спечелили по по-малко от 0,5 процента от гласовете, а заелите последните 10 места са събрали общо малко над 22 000 от всички 5,7 милиона гласа. 23-те партии са получили поне 153 милиона форинта (576 500 долара) за своите кампании и е необходимо да се попречи на някои да „правят бизнес от празника на демокрацията“, продължи президентът.
Според него обединението на Европа е „най-ефективната защита срещу връщане към вредния шовинизъм от 19 век“.

Същевременно Адер предупреди, че континентът не бива да се превръща в силно централизирана „европейска свръхдържава“. „Ние не искаме нещо като Съединените американски щати на европейска почва. Искаме обединена, демократична, благоприятна за гражданите, активна и фундаментално федерална Европа“, заяви той.
Пред парламента се събраха неколкостотин демонстранти, които протестираха главно срещу Орбан. Демонстрацията беше мирна, но имаше и лек сблъсък между полицията и малка група протестиращи, които се опитаха да се приближат до изходите на парламента, за да освиркват политиците и гостите, излизащи от сградата.

Предвижда се гласуването в парламента за преизбиране на Орбан да бъде в четвъртък, посочва Ройтерс.

Лидерът на парламентарната група на ФИДЕС Гергей Гуяш каза, че правителството планира нови стимулиращи фискални мерки, за да се поддържа икономическият растеж над 4 процента, и изключи възможността за конфликт с Европейския съюз, подобно на Полша, заради върховенството на закона.

Категоричната изборна победа даде на ФИДЕС власт да променя всички закони, включително конституцията.

Гуяш, който е новият началник на канцеларията на Орбан, заяви, че не се планират реформи, които биха подкопали съдебната независимост. „Ако има някакви промени, те няма да засегнат конституционното изискване за съдебна независимост“, каза той.

По думите му увеличаването на заплатите и силният икономически растеж могат да помогнат на Унгария по-бързо да достигне западните жизнени стандарти. Според него обаче едва ли тя ще се присъедини към еврозоната през следващите четири години.

„Засега повечето икономисти са съгласни, че ние трябва да влезем в еврозоната, когато достигнем 80-90 процента от средните жизнени стандарти в ЕС“, каза Гуяш и отбеляза, че в момента Унгария е на 69 процента.

„Би трябвало да се присъединим към еврозоната, когато това служи на интересите на унгарската икономика и граждани“, заяви той.

Източник: БТА

- реклама -