Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ мандат

Унгарските власти приеха молбата на Груевски за убежище

Унгарските власти приеха молбата на бившия македонски премиер Никола Груевски за убежище, която ще бъде разгледана от службата за миграция и убежище. Това става ясно от информация на сайта на правителството в Будапеща.

„Предвид факта, че той е бил министър-председател на страната си в продължение на десет години, от съображения за сигурност унгарските власти са позволили на г-н Груевски да подаде молбата си за убежище и да го изслуша в централата на службата за имиграция и убежище в Будапеща“.

„Службата за имиграция и убежище ще проведе процедурата за оценка на убежището в съответствие с унгарското и международното право“, се казва още в съобщението.

„Македония е стратегически партньор и важен съюзник на Унгария. Доброто сътрудничество между двете страни е важен крайъгълен камък за развитието на Балканския регион и за сигурността на Европа. Сегашното македонско правителство е партньор на Унгария в междудържавните отношения и затова по никакъв начин не искаме да се намесваме във вътрешните работи на суверенните държави и смятаме, че оценката на молбата на бившия министър-председател на Македония за убежище е само правен въпрос.“

В съобщението се подчертава, че повече информация по случая ще има след приключването на процедурата.

Груевски мистериозно изчезна, след което във вторник обяви във Фейсбук, че е в Будапеща, където търси политическо убежище поради притеснения за сигурността си. Той е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.

- реклама -