Груевски български паспорт Унгария бягство

Унгарски вестник: Никола Груевски е избягал с български паспорт

Бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната.

Това пише унгарското издание „Непшава“ по повод бягството на Груевски в Будапеща и подаването на молба от негова страна за получаването на политическо убежище, съобщава Бгнес.

„Направете проверка при българските власти“. Това е краткият отговор пред журналист от „Непшава“ на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. Журналистът попитал висшият държавен служител следното: „Как бившият македонски министър-председател е пристигнал до центъра на Будапеща без документи, след като те са му отнети?“.

Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония.

Повечето унгарски медии определят случая като „тежък скандал“ поради отношението на властите към Груевски.

Публикацията в „Непшава“ е озаглавена „ВИП отношение от страна на правителството към Груевски“. Изданието нарича бившият македонски лидер „македонският Орбан“. В публикацията се припомнят корупционните практики от времето на Груевски и антизападните му политики.

Груевски е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.

Миналата година двама висши служители от македонските спецслужби избягаха от Македония с български паспорти в съседна Гърция. През месец октомври 2017 година бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошкоски бяха арестувани в Солун с фалшиви български паспорти.

- реклама -