В Унгария започна процесът срещу 10 българи за смъртта на 71 мигранти

В Унгария  започна процесът срещу 10 българи и един афганистанец

Те са обвинени за смъртта на 71 мигранти. Чужденците се задушили в товарното отделение на хладилен камион през август 2015 г., предаде БТА.

Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца – граждани на Сирия, Ирак и Афганистан – бяха открити в камион на магистралата. Той бил изоставен край австрийския град Парндорф.

Четирима от мъжете – трима българи, сред които е и шофьорът, и афганистанецът, организатор на трафика, са обвинени в планиране и осъществяване на пътуването.

„Четиримата обвиняеми ясно са съзнавали, че лицата в товарното отделение ще умрат, ако не бъде отворена вратата“, заяви пред съда прокурор Габор Шмит.

26-годишният шофьор бил чул хората отзад да викат и да тропат и се бил обадил на другите, за да ги уведоми. Било му казано от сочения за тартор на групата афганистански гражданин, че при никакви обстоятелства не трябва да спира и да отваря вратата. Както и че мъжете в камиона искали да умрат. После му било казано, че телата трябва да бъдат захвърлени някъде в Германия.

„Затова афганистанският тартор на групата и останалите двама следва да се разглеждат като основни подбудители на престъплението”, заяви Шмит.

Соченият за главатар на групата, афганистанецът Самсор Л., се усмихваше, докато го въвеждаха в залата.

Според германски медии, цитирани от телевизията, при засечен разговор по мобилен телефон, шофьорът на камиона казал на Самсор: „Не спират да викат, не можеш да си представиш какво става тук“.

Както се твърди, 30-годишният мъж му наредил да продължи, като добавил: „Ако умрат, изхвърли ги в някоя гора в Германия”.

Процесът ще продължи със заседания в четвъртък и в петък. След това ще бъде уточнен по-нататъшният график. Това посочва австрийската агенция АПА. Присъдата трябва да бъде произнесена до края на годината. Но е възможно процесът да се проточи.

- реклама -