Sputnik V
сн. БГНЕС

Унгария сключи договор с Русия за доставка на ваксината „Sputnik V“

Руският фонд за директни инвестиции и Будапеща подписаха договор за доставка на Sputnik V в Унгария. Това се съобщава от Министерството на здравеопазването след срещата на ръководителя на ведомството Михаил Мурашко с министъра на външните работи и външната търговия на Унгария Петер Сиярто, който е на посещение в Москва.

„Страните обсъдиха изпълнението на споразуменията, постигнати на 13-то заседание на междуправителствената комисия, проведено на 27 ноември 2020 г. в Будапеща. Основното беше сътрудничеството в здравния сектор и по-специално въпроса за доставката на руската ваксина Sputnik V в Унгария,“ се казва в съобщението на Министерството на здравеопазването.

Сиярто нарече ускоряването на ваксинациите национален приоритет и подчерта, че това ще спаси живота на много унгарци.

„За мен е голяма чест и удоволствие да ви информирам, че днес сключихме споразумение, съгласно което Русия ще доставя ваксината на Унгария на три етапа,“ каза той след разговори с Мурашко.

Унгария е първата в Европейския съюз, която одобри използването на руската „Sputnik V“ и я регистрира по ускорена процедура.

ОАЕ, Аржентина, Боливия, Сърбия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан също са обявили одобрението на ваксината по същата схема. Освен това тя е регистрирана и в Беларус.

Sputnik V е създадена в центъра „Гамалея“ в сътрудничество с RDIF.

Руснаците се ваксинират от декември

- реклама -