Виктор Орбан, Унгария, референдум, ЛГБТ, деца, права

Унгария ще проведе референдум по въпроси за ЛГБТИ общността и защитата на децата

Унгария планира да проведе референдум по въпроси, свързани със защитата на децата.

Това предава „Ройтерс“.

С референдума унгарските власти целят да дадат отговор на натиска, упражняван им от Европейския съюз във връзка с влязъл в сила този месец унгарски закон, който според ЕС дискриминира представителите на ЛГБТИ общността.

„Брюксел явно нападна Унгария през последните седмици заради закона“, каза Орбан във видеоклип, публикуван  в профила му във Фейсбук, имайки предвид законодателството, което забранява „популяризирането“ на хомосексуалността сред непълнолетните:

„На карта е заложено бъдещето на нашите деца. Не можем да отстъпим. Когато натискът върху страната ни е толкова силен, само общата воля на хората може да защити Унгария“.

Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детски градини, училища, по телевизията и в реклами“, обясни Орбан.

Унгария прие закон, който включва забрана за „изобразяване или популяризиране“ на хомосексуалност и смяна на пола за лица под 18 години, който влезе в сила в началото на юли, въпреки многобройните предупреждения от Брюксел и натиска от страна на лидерите на ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта „позор“ и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва „всички налични правомощия“, за да принуди Унгария да отмени или измени закона.

Европейският парламент също остро го критикува, определяйки закона като „грубо нарушаване на ценностите на ЕС“. Евродепутати призоваха Европейската комисия да спре финансирането на Унгария от фонда за възстановяване и устойчивост по механизма за върховенство на закона.

Все още няма дата за всенародното допитване.

 

- реклама -