Нелегални мигранти Сърбия

Унгария и Сърбия: Все повече мигранти идват от България

Все повече нелегални мигранти преминават от България в Сърбия, предупредиха официалните власти в Унгария и Сърбия.

Средно по 300 души на ден пристигат на територията на Сърбия от България и още около 100 от Република Македония.

Това се твърди в обширен репортаж на сръбската държавна телевизия, излъчен късно снощи.

След като властите в Будапеща въведоха нови по-строги мерки по южната си граница, само за една седмица от Унгария в Сърбия са върнати 621 мигранти. След 5-ти юли унгарските гранични власти връщат обратно в Сърбия всеки задържан в 8-километровата гранична зона.

В момента на територията на Сърбия има около 2 000 бежанци, но ако тази тенденция се запази това означава, че само след 7 дни в страната ще има 7 000 бежанци.

Хуманитарните организации очакват проблеми и на хърватската граница.

Мигранти в Сърбия
Мигранти си наливат вода от кран в лагер близо до унгарската граница в северна Сърбия

През следващата седмица властите в Белград ще информират Европейският съюз, че т.нар. „Балкански маршрут“ на мигрантите не е окончателно закрит, защото в страната влизат всеки ден до 400 души. Белград възнамерява да започне преговори с Будапеща за постигане на споразумение, което ще позволява на търсещите убежище да подават молби в приемните центрове, а не както е в момента на самата граница.

След въвеждането на новите мерки на 5-ти юли само за една седмица 1 900 мигранти са се опитали да прекосят нелегално унгарската граница.

Полицейските и военните екипи са попречили на 1300 от тях да влязат на унгарска земя. Останалите 600, които са задържани в граничната зона, са върнати обратно в транзитната зона между Унгария и Сърбия, уточни съветникът по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

- реклама -