Бежанци

Унгария реши, че може да връща автоматично мигранти в Сърбия

Унгария автоматично ще връща в Сърбия нелегалните мигранти. Това стана възможно, след като унгарският парламент прие закон, който позволява на полицията да връща обратно всички нелегални мигранти, хванати в 8-километровата междинна гранична зона със Сърбия.

Телената ограда, която властите в Будапеща вдигнаха през лятото на миналата година, рязко намали прилива на мигранти, но въпреки това всеки ден има опити на малки групи, които се опитват да прекосят границата между Сърбия и Унгария.

„Целта на този закон е да се даде възможност на властите да действат извън граничните постове в случай, че граждани от трети държави се опитат за влязат нелегално в Унгария и те са задържани в 8-километровата зона“, се казва в предложението на депутатите.

От началото на тази година в Унгария са подадени над 19 000 молби за получаване на статут на бежанец. Над 14 000 души са пристигнали нелегално в страната – всички те са дошли от Сърбия. Унгария ограничи приема на мигранти – до 30 на ден.

В същото време, австрийският външен министър обяви, че страната му държи незаконните мигранти да бъдат връщани в страните, от които произхождат. Според него пропускането на мигранти не може да се допусне и това е обща позиция на ЕС.

Себастиян Курц направи това изявление по време на срещата си във Виена с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Домакинът подчерта, че Австрия ще предприеме национални мерки, за да не допусне преминаване на незаконни мигранти през нейна територия. Той потвърди, че Виена подкрепя европейското решение за връщането в хотспотовете на лица, които нямат шанс за убежище.

- реклама -