квоти

Унгария решава на референдум за мигрантските квоти

Унгария решава на референдум за мигрантските квоти, предложени от ЕС.

Въпросът е: Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?

Правителството в страната вече призова гражданите да отговорят с „не“.

За да бъде успешен референдумът, в него трябва да участват най-малко 50%+1 от общото 8,27 милиона избиратели.

В навечерието на референдума премиерът Виктор Орбан предупреди, че гласуването е съдбоносно не само за Унгария, но и за целия ЕС. „Безконтролната миграция представлява истинска заплаха. Мирният живот и сигурността в Европа са заплашени“, каза Орбан.

Министър-председателят е твърдо против мярката за квотно разпределение на бежанци. Той дори обяви, че повече мигранти означават повече терор.

Унгарската опозиция е разделена в мненията си относно въпроса. Представители на десните партии казват „не“, само Унгарската либерална партия подкрепя отговор „да“. Левите партии призовават гласоподавателите да не вземат участие в референдума, като с тях са съгласни и някои НПО-та.

Повечето анализатори са убедени, че гражданите ще отхвърлят задължителните квоти. Това ще даде възможност на правителството на Орбан да се противопостави и на други планове на Брюксел за разпределение на бежанците в страни-членки на регионалната организация.

Миналата година през Унгария към Западна Европа са преминали най-малко 400 000 мигранти

Унгарската ограда и новите мерки за депортация на нелегалните се оказаха ефикасни, отбелязват анализаторите. Защото през септември не е регистриран нито един нелегален опит за пресичане на унгарската граница.

Според последното социологическо проучване негативните нагласи към бежанците са се повишили спрямо миналия септември. 44% от унгарците смятат, че към мигрантите трябва да се отнасят с повече човечност, което е спад с 8%.

Една трета от унгарците смятат, че не е тяхно задължение да помагат на бежанците. По-малко от една пета вярват, че страната трябва да покаже повече солидарност.

- реклама -