сръбски

Унгария предприе драконовски мерки срещу бежанците по границата

Унгария предприе строги мерки за сигурност по границата със Сърбия срещу нелегални мигранти. От полунощ по унгарско-сръбската граница прелитат полицейски и военни хеликоптери, както и дронове. Заедно с това по границата са инсталирани десетки термокамери.

Присъствието на войници е увеличено с 50 на сто с цел да се предотврати всеки опит за нелегално преминаване на унгарската държавна граница.

По южната граница властите в Будапеща изпратиха жандармерия, полицейски кучета, както и допълнителна техника с цел защита на Шенгенските граници на Унгария. Това каза в Сегедин директорът на полицията Карол Пап.

„От полунощ до 12 часа вчера в Унгария се опитаха да влязат нелегално 826 мигранти. 675 бяха задържани, а 151 веднага бяха върнати обратно от другата страна на оградата“, съобщи Пап.

6000 полицаи са ангажирани допълнително в охраната на унгарско-сръбската граница. Военният състав също е увеличен с над 50 процента, подчерта ръководителят на полицията.

„Най-голямата задача на унгарските войници е заедно с полицаите да охраняват граничния район с всички средства – човешки ресурс и техническо оборудване с цел предотвратяване на масово нахлуване на нелегални мигранти на унгарска територия“, каза от своя страна началникът на Генералния щаб на армията генерал Тибор Бенке.

Съветникът на премиера Виктор Орбан по въпросите на сигурността Баконди поясни, че „сръбските власти са информирани за новите мерки, които са предприети от страна на Будапеща“.

Унгария взе решение на 2 октомври да се проведе референдум за квотното разпределение на мигранти в членките на ЕС.

Дясното правителство на Виктор Орбан яростно се противопоставя на наложената от ЕС схема и вече обяви намеренията си да проведе всенародно допитване по този въпрос.

Унгарското правителство гласува против плана на ЕС за настаняване на 160 000 мигранти в общността от 28 държави чрез задължителни квоти. Механизмът обаче беше одобрен от мнозинство страни членки през септември.

Будапеща изтъква, че планът, който твърде бавно се реализира, нарушава националния суверенитет и че „терористи” могат да проникнат в страната, предрешени като мигранти.

Според Орбан „Брюксел няма право да преначертава европейската културна и религиозна идентичност”.

През 2015 година около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария. През есента правителството затвори южните си граници с огради. Въведени бяха и строги закони, наказващи незаконното влизане в Унгария и чупенето на оградите.

- реклама -