Орбан

Унгария пита с референдум да приема ли мигранти

Унгария ще проведе референдум на 2 октомври, който ще пита унгарците за квотното разпределение на мигранти в членките на ЕС, след като правителството на премиера Виктор Орбан засилва борбата си срещу миграционните политики на ЕС, предаде агенция Ройтерс.  

Окуражена от референдума за излизане от ЕС във Великобритания, Орбан продължава напред със своя референдум, за който се надява да му даде мандат да оспори Брюксел. Вече е в ход масивна кампания преди вота.

Унгария гласува против плана на ЕС за настаняване на 160 000 мигранти в общността

Механизмът за разпределение на мигрантите беше одобрен от мнозинство страни членки през септември миналата година.

Присъединявайки се към Словакия, която подаде съдебна жалба срещу този план, Орбан вече заяви, че кабинетът в Будапеща ще подложи квотите на референдум.

Въпросът ще бъде „Желаете ли ЕС да определя задължителното прехвърляне на хора, които не са унгарски граждани, в Унгария без одобрението на унгарския парламент?”.

Будапеща изтъква, че планът нарушава националния суверенитет и че „терористи” могат да проникнат в страната, предрешени като мигранти.

 През 2015 г. около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария. През есента правителството да затвори южните си граници с бодлива тел и огради.

Въведени бяха и строги закони, наказващи незаконното влизане в Унгария и чупенето на оградите.

- реклама -