Груевски

Унгария няма да екстрадира Груевски, ЕС иска разумно обяснение защо

Унгарското правителство изключва възможността бившият премиер на Македония Никола Груевски да бъде екстрадиран. Това заяви днес министъра на правосъдието на Унгария Ласло Трочани.

„След като Груевски получи убежище от Унгария, той не може да бъде върнат в страна, в която е предмет на преследване“, каза Трочани в интервю за унгарската телевизия „Ехо“.

Унгарската служба за имиграция и бежанци разреши вчера да бъде дадено политическо убежище на Груевски, срещу когото Македония издаде заповед за международно издирване за излежаване на двегодишната му присъда.

ЕС: Защо Груевски получи убежище? Искаме разумно обяснение

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да даде „разумно обяснение“ за решението на страната му да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, написа в Туитър Йоханес Хан, еврокомисар, отговарящ за преговорите за разширяване на ЕС.

„Ако бъде потвърдено, очаквам разумно обяснение от Виктор Орбан за причините. Върховенството на закона остава основен принцип за старните-членки и за кандидатките за членство. Това е от решаващо значение за репутацията на Европа. Учудващо е, че Унгария подкрепя присъединяването на Македония към ЕС, но не я смята за безопасна“, допълни още Хан.

ЕК от своя страна заяви: „Очакваме Унгария да действа в съответствие с правилата за предоставяне на убежище без политизиране.“ За сега Брюксел не е получил потвърждение от Унгария за предоставянето на убежище на премиера Груевски, предаде Плусинфо. В резултат на това все още няма да даде коментари, различни от онези, които бяха дадени в последните дни, а именно, че процесът не трябва да бъде политизиран и че всеки трябва да зачита принципите на правовата държава, и държавите-членки, и страните-кандидатки.

Комисията припомня, че според европейското и международното законодателство държавите-членки индивидуално вземат решение относно молбите за убежище.

- реклама -