Унгария референдум Орбан мигранти ЕС

Унгария на бунт срещу ЕС – с референдум решава да приема ли мигранти

В Унгария се организира референдум на 2 октомври, във връзка с квотите за прием на мигранти в ЕС. Въпросът, на който трябва да отговорят унгарците, е: „Искате ли ЕС да има право да изпраща за заселване на чуждестранни граждани в Унгария без разрешението на парламента?“

Ефектът на доминото

Премиерът Виктор Орбан очаква, че още най-малко три държави – Чехия, Полша и Словения, ще последват примера на неговата страна.“Ако унгарският референдум през октомври бъде успешен, това може да доведе до цунами от референдуми в Европа и още повече ще разтърси ЕС“, каза Орбан.

Управляващата партия Фидес е на мнение, че този референдум „е въпрос на живот и смърт“, когато се отнася до бъдещето на Унгария.

Против брюкселската бюрокрация

Целта на референдума е да бъде показано, че мнозинството от унгарците са против брюкселската бюрокрация, каза Орбан. За да се осъществи неговата цел и референдумът да успее трябва да гласуват най-малко 4 млн. унгарци.

Орбан е уверен, че евентуалният успех на референдума ще предизвика в Европа ефекта на доминото, пише британския в. „Експрес“. „Очакваме много други европейски страни, и особено тези от Вишеградската четворка, да тръгнат по стъпките на Унгария“, каза в тази връзка Орбан.

- реклама -