армия на ЕС

Унгария иска ЕС да създаде своя армия

Унгарският премиер Виктор Орбан настоява да бъде създадена единна армия на Европейския съюз. Това се налага за увеличаване на сигурността и стабилността на стария континент, обяви министър-председателя по време на лекция пред студенти в румънски университет.

„Тази идея трябва да се погледне през призмата на „Брекзит“ и увеличаващият се миграционен натиск от Азия и Африка“, смята унгарският премиер.

Орбан не отрича ролята на НАТО като работеща, но по думите му Европа се нуждае от нещо „по-активно„.

„Необходима ни е армия по същество, а не по форма. Истинска армия със заповеди, които се дават на общ език“, подчертава Орбан и добавя, че страните-членки трябва да обмислят варианта за отделяне на повече средства за военни цели.

Необходимостта от подобно военно формирование се засилвала след Брекзит, твърди премиера на Унгария, според когото не трябва да се подценява факта, че напускащата ЕС Великобритания е пета икономика и трета ядрена сила в света.

Виктор Орбан коментира и идеята за създаването на обща армия на страните от Вишеградската група – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, която не би била конкуренция на европейската армия.

- реклама -