Унгария Виктор Орбан мигранти квоти големи маси презаселване Унгария, дело, върховенство на закона, декларация, ЕС

Унгария иска да забрани „груповото презаселване“

Орбан предлага закон, забраняващ презаселването на мигранти

Унгарските власти съобщиха, че ще предложат законопроект, който да забранява големите презаселвания на мигранти. Това става след като в края на миналата седмица в страната се проведе референдум за европейското квотно разпределение.

Предложението на властите за забрана на квотната система беше подкрепено от мнозинството избиратели, но допитването се оказа невалидно заради ниската активност на гласоподавателите.

Според премиера Виктор Орбан текстът на законопроекта ще бъде предложен пред парламента на 10 октомври и ще посочва, че „груповото презаселване е забранено“.

След като 98% гласуваха с „не“ за задължителното презаселване на мигранти, резултатите от референдума трябва да бъдат включени в закона“, каза той пред журналисти в Будапеща.

Квотният принцип

След евентуалното му приемане, законопроектът трябва да получи одобрението и на държавния глава, преди да влезе в сила най-рано през ноември.

Според премиера забраната за презаселване ще важи за бъдещите планове за настаняване в страната на мигранти и няма да засегне тези от тях, които вече се намират на нейна територия.

Миналата година мнозинството от европейските държави одобри план за преразпределение на над 160 000 мигранти от Италия и Гърция, които трябва да бъдат настанени на квотен принцип във всички държави членки на ЕС. Изпълнението на този план обаче се бави, като една от причините за това е и, че част от страните от Източна и Централна Европа се противопоставиха на мярката.

Самата Унгария отказа да приеме общо 2300 бежанци, които трябваше да бъдат изпратени на нейна територия в рамките на схемата. Будапеща, заедно със Словакия дори заведе правна постъпка срещу решението на Брюксел.

- реклама -