Унгария и Полша съдят правилата за евтиния труд в ЕС

Унгария и Полша ще обжалват пред Съда на Европейските общности трудно постигнатия миналата година компромис между страните-членки на ЕС върху правилата на блока за евтиния труд.

Унгарското правителство каза в изявление, че е подало жалба до Съда на Европейския съд. Надеждата е Директивата за изпратените работници в ЕС (PWD), съгласувана от държавите-членки през октомври миналата година и одобрена от Европейския парламент през май, да бъде „обезсилена“.

В сряда Полша подаде в Съда на Европейските общности собствена жалба срещу реформата. Тя ограничава до максимум 12 месеца периода, през който фирмите могат да изпращат работници от държави с ниски заплати в по-богати икономики с краткосрочни назначения, без да плащат социалните такси на техните страни-приемници.

PWD беше въведена за първи път през 1996 г., но предизвика възмущение в някои западни страни. Франция, Германия и Австрия твърдят, че директивата представлява „социален дъмпинг“, който създава нелоялна конкуренция на техните пазари на труда.

От кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заявиха, че промените в първоначалните правила „въвеждат задължения и ограничения, противоречащи на забраната за дискриминация“.

А във Варшава полският заместник-външен министър Конрад Шимански критикува „протекционистичния характер“ на новия текст, който според него противоречи на принципа на свободното движение на работна сила и услуги в рамките на ЕС.

В последно време напрежението между Унгария и Полша и партньорите от ЕС се засилва по отношение на редица ключови въпроси. Такива са имиграционната политика и планираните промени в съдебната система, в които Брюксел вижда подкопаване на върховенството на закона.

- реклама -