златни паспорти Унгария, Полша, ЕС,бюджет
сн. БГНЕС

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС

Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета за 2021-2027 г. на ЕС и на фонда за възстановяване.

Причината: Клаузата, която обуславя достъпа до отпусканите средства при спазване на върховенството на закона, съобщава Ройтерс.

На среща в Брюксел посланици на правителствата на ЕС трябваше да подкрепят компромиса, постигнат по отношение на общия пакет от 1,8 трилиона евро с Европейския парламент, но не можаха да сторят това заради ветото от страна на Варшава и Будапеща.

Германското председателство на ЕС заяви, че посланиците са гласували обвързването между средствата и зачитането на върховенството на закона, тъй като това гласуване изисква само квалифицирано мнозинство.

Но що се отнася до гласуването на самия дългосрочен бюджет от 1,1 трилиона евро и пакета за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, които изискват единодушна подкрепа, „две държави-членки на ЕС изразиха резерви“, заяви немското председателството, визирайки Унгария и Полша.

Националистическите правителства в Будапеща и Варшава са против обвързването на средствата на ЕС със зачитането на върховенството на закона, тъй като двете държави се намират в официална процедура на съюза, разследваща подронване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

Ако тази обвързаност, въведена от лидерите на ЕС през юли и подсилена от Европейския парламент, остане в сила, и двете държави рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от еврофондовете.

Изискването обаче за единодушно съгласие по общия пакет от 1,8 трилиона евро на ЕС предоставя на Варшава и Будапеща силни лостове да притискат другите страни членки за отмяна на тази обвързаност.

Блокажът означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, породена от пандемията Covid-19, вероятно ще се забавят. Първоначално беше планирано да започне тяхното отпускане от средата на 2021 година.

„Ако зачитате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Отхвърлянето на антикризисното финансиране на цяла Европа в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно“, заяви в „Туитър“ Манфред Вебер, който оглавява най-голямата група в Европейския парламент в лицето на Народната партия.

Икономическият еврокомисар Валдис Домбровскис призова Европейският съюз бързо да разреши това противопоставяне.

„Мисля, че във всеки случай се нуждаем от бързо разрешаване на тази ситуация. Парите са много необходими за европейско икономическо възстановяване “, заяви заместник-председателят на Комисията Домбровскис по време на онлайн конференция.

„Що се отнася до условието за върховенството на закона, това е нещо, което Комисията е изложила още в първоначалното си предложение, като и нещо, което вече се обсъжда от дълго време“, заяви той.

 

- реклама -