Унгария

Унгария гласува за парламент

Започна гласуването на изборите за Държавно събрание (парламент) на Унгария. Гласоподавателите ще изберат 199 депутати в еднокамарния парламент – 106 директно от избирателните райони и 93-ма от националните партийни листи, предаде ДПА.

Регистрирани са 8 253 954 избиратели. Над 7,8 млн. ще гласуват в Унгария, а в 118 дипломатически представителства в чужбина – 58 000 души. Над 378 000 унгарци, живеещи в други страни, са получили възможност да дадат гласа си по пощата, предаде ТАСС.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят петпроцентова бариера.

Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция „ФИДЕС – Унгарски граждански съюз“ и Християндемократическата народна партия, главният им опонент – Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията „Диалог за Унгария“, партията на Зелените-„Политиката може да бъде различна“, партията „Демократична коалиция“, припомня ТАСС.

Мониторинг осъществяват 166 международни наблюдатели.

Активността на избирателите според института за общественото мнение Незопонт се очаква да бъде около 65%.

Институтът Републикон, цитиран от ДПА, прогнозира ФИДЕС да спечели 41 процента от гласовете, далеч пред крайнодясната Йоббик с 21 процента и Унгарската социалистическа партия с 19 процента.

Поради липсата на анкети на излизане от секциите, първите прогнозни резултати ще станат известни едва късно вечерта, отбелязва Франс прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан пусна бюлетината си и обяви пред медиите, че е гласувал за „бъдещето на Унгария“, предаде Асошиейтед прес.

Орбан гласува със съпругата си в училище в Будапеща, близо до дома им. Той каза, че ще уважи решението на унгарските избиратели и допълни, че гласува рано, за да продължи да агитира до затварянето на изборните секции довечера.

Орбан се бори да застане за трети пореден път на премиерския пост. Ако отново стане премиер, това ще му бъде общо четвърти мандат от 1998 г. насам.

Унгарският премиер заяви, че критиките му към Брюксел не са насочени към целия Европейски съюз.

„ЕС не е в Брюксел. ЕС е в Берлин, Будапеща, Варшава, Прага и Букурещ. ЕС не значи Брюксел, а значи всички европейски столици, взети заедно“, каза той.

- реклама -