Почина Борис Джибров – човекът протокол от времето на Живков

На 83-годишна възраст почина д-р Борис Джибров, бивш шеф на Единния държавен протокол от времето на Тодор Живков. Това е човекът създал правилата на етикецията и държавническото общуване за български политици от онова време.
Дъщеря му Александра разказва, че напоследък баща ѝ не се чувствал добре и  много често сънувал майка ѝ и майка си. „След като майка ми почина, татко много се отпусна, мама просто си го повика“, казва дъщерята.

Кой е д-р Джибров?

Д-р Джибров – един от хората, който за дълъг период от време е имал най-чести служебни контакти с Тодор Живков. Разказва с подробности за нравите и характера на държавния глава: коректен, точен, дисциплиниран. От всички “големци” – най-послушен. “Не съм имал случай да му кажа нещо и да не го изпълни. Десет минути преди всяка среща идваше в изряден вид с думите: “Аз съм готов! Нещо да не е в ред?” разказва в спомените си Джибров.

Легендите разказват

Изисквал от подчинените си да се къпят всеки ден, а в горещините – по 2 пъти. И в наши дни политици го търсеха за съвети. След идването на демокрацията през 1992г. той доброволно се оттегля от службата.
Поклонението пред тленните останки на д-р Джибров ще бъде в събота, от 11 часа в ритуална зала „Мемориум“, срещу входа на Централните софийски гробища.
- реклама -