учен

Уморен от живота 104-годишен учен ще се подложи на доброволна евтаназия

Ученият Дейвид Гудал от Австралия обяви, че напуска доброволно дома си и се отправя към клиника в Швейцария, където по негова воля ще бъде подложен на евтаназия.

Популярния в страната еколог и ботаник не страда от сериозни заболявания, но се уморил от живота и иска да си отиде от този свят

„Горчиво съжалявам, че доживях до такива старини. Не съм щастлив и искам да умра. В това няма нищо тъжно“, заяви пред местни медии Гудал миналия месец на рождения си ден.

Ученият, който преди няколко години е обявен за най-възрастния работещ човек в страната се пенсионирал през 1979-та. От тогава насам продължил да работи като неплатен изследовател към Австралийския университет. Преди две години от там се притеснили, че на неговите години е рисково да продължи да упражнява професията си и му казали, че е време да опакова вещите си и да се прибере у дома. В своята кариера Дейвид Гудал е провел над 100 важни за екологията изследвания и има най-високи отличия.

Ботаникът обаче заявил, че още не е готов да се пенсионира и започнал дълга битка с университета, докато не се съгласили да му намерят подходящ офис близо до дома му, където той да продължи да работи. Една от причините на учебното заведение била, че властите му забранили да шофира на тази преклонна възраст.

Въпреки спечелената битка, огорчението за Гудал било голямо, защото той вече не можел да се среща с колегите си и да работи в атмосферата, в която е свикнал. Това го карало да се чувства безполезен и нещастен. Миналата седмица той паднал в дома си и отнело два дни да го открият. Тогава властите наредили или да си подсигури 24-часова грижа или да постъпи в старчески дом. „Той е независим мъж и не желае около себе си болногледачки. Просто иска да води интелигентни разговори и да ходи на работа с автобуса както го прави всеки ден„, заяви адвокат от асоциацията Exit International, който ще придружи учения до клиниката в Швейцария.

Евтаназията бе разрешена в Австралия миналата година, но само за хора, с тежки заболявания.

Чрез онлайн петиция са събрани 20 хиляди долара, за да може д-р Гудал да отпътува към смъртта в първа класа

Преди това той ще посети свои роднини във Франция, с които ще се сбогува. Вече е направил това със семейството си и обяснил на внуците си решението си. „Те разбират колко неудоволетворен се чувствам. Колкото по-бързо се свърши с това, толкова по-добре“, заяви самия той.

 

- реклама -