умен град технология мрежа ,устройства комуникация VIVACOM NOKIA

Умният град не е утопия, той е само на крачка разстояние!

Какво е умен град? За мнозина това означава самоуправление на системи и процеси.

Но това не е съвсем така.

Макар зад терминът да се крие много иновация, много техника, много мрежи, в крайна сметка става дума за живот в мегаполис, който е приятен, лек, без престъпност, без задръствания и с чист въздух.

Утопия?

Не! Става дума за комуникация между устройства, която ни помага в ежедневния ни живот.

Как става това?

Умни паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там, интелигентно осветление, контрол на качеството на въздуха, ефективно управление на контейнерите за смет и дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

w;ek

Сега да се запознаем с LoRa!

Нежното женско име крие Long Range технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства – сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия.

Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.

В София мрежата е изградена от VIVACOM в технологично партньорство с Nokia.

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM, бе категоричен, че „умният” град е град, който знае какво се случва в него, което е и основната разлика между свързаните и несвързаните градове. „Компонентите на „умния“ град са да знае какво се случва в него и да се променя, за да бъде по-удобно за гражданите му. Градовете стават все по-големи и населени поради демографски причини. Следват екологичният начин на живот и устойчивостта. „Умен“ град е устойчива градска среда, взаимносвързани устройства, среда, която се променя въз основа на действията на гражданите си, така че на тях да им бъде по-удобно“, той.

LoRa позволява умно паркиране, метод как повече от нас да минаваме на зелена вълна, как да имаме камери, които не просто снимат, а управляват трафика, търсят престъпници, търсят загубени и откраднати коли, датчици за качеството на въздуха и сигурност-видеонаблюдение.

„Умен” паркинг е сензор под всяко паркомясто, който праща информация към централизирана система, която ви казва на вашия телефон къде има места, тя ви води и паркирате, където искате.

„Друг пример е контрол на качеството на въздуха – има няколко станции като данните се дават след месец, което не помага особено. Сега може да се сложат повече датчици, за да знаем какво е качеството на въздуха и пак чрез централизирана система през телефоните може да знаем какво е качеството на въздуха във всеки един момент. По този начин от общината ще може да установи къде и от къде е тръгнало дадено замърсяване, ще знае и какви мерки да вземе, за да го предотврати”, заяви Атанас Добрев.

Наблюдение на водни басейни и язовири е друга опция.

Според Добрев проблематиката на водните басейни е, че в общия случай там, където има много вода няма сензори, защото няма ток. Но, със система, като тази, чиято батерия може да има годност 10 години, това е възможно. Може да се сложи на язовир или мост, за да може в реално време да дава централизирано информацията. Истинският въпрос е, че без наблюдение никога няма да се справим с наводненията, категоричен бе той.

Освен всичко друго, оказва се, че и контейнерите за боклук също могат да бъдат умни. „Двата проблема с тях е, че като са пълни не ги изпразват, а като са празни, ги изпразват, защото се действа по график и никой не знае каква е реалната ситуация с дадения контейнер. Възможно е да се сложи сензор на контейнера, с помощта, на който камионът да знае кога да изпразни препълнения контейнер“, обясни Добрев.

Дистанционно отчитане на парно, вода, газ, също е възможно. По този начин всеки ще може да гледа и в реално време каква е консумацията му.

Друго проявление на LoRa е свързано с уличните лампи, които могат да бъдат със сензори така, ако има движение на хора – лампите ще работят, ако ли не, няма да работят.

„Основен фокус е как да използваме съвременните технологии, за да направим града ни по-добро място за живеене и как София да стане не просто „умен“, а щастлив град“, заключи Атанас Добрев.

От своя страна Радослав Златков, главен технически директор във VIVACOM, бе категоричен, че няма нужда да се сравняваме с други градове и държави, защото сме на едно от водещите места в света, значително преди други големи държави. „Това не е случайно, направили сме го – ние българите и българските телекомоператори са едни от най-качествените в света. Покритието, което ще изградим до края на годината е 99% от населението и 83% от територията на държавата. Ние като най-голям оператор знаем как се правят мрежи, можем да ги правим бързо и качествено“, подчерта Златков.

Компанията има възможност да изгради различни мрежи в България и една от тях е LoRa.

Тя е подходяща за датчици, които са с дълъг живот на батериите, не се обслужват и са подходящи за използване в различни сфери-било за измерване на електричеството, потребление на вода, датчици за врати, датчици по дрехите на хората, децата ни, за да следим къде са в момента.

„Това става все по-популярна технология и е изградена в над 100 държави по света и над 350 града. Покритието на LoRa в София е 99,7% на открито и приблизително 93% вътре в сградите. Това е наличната мрежа, която ще може да се ползва за интернет на свързаните неща“, каза още техническият директор.

Ако погледнете, който и да е град по света, той има еднакви проблеми, които трябва да реши, смята Марк Жадул, Senior Vice President & Global Strategic Marketing Director, NOKIA.

„В София 33% от населението е над 50-годишно, имате проблеми и с трафика и обикновеният пътуващ гражданин прекарва 29% повече от времето си, пътувайки от и за работа. София е в топ 50 на градове с частично замърсяване. Проблемите са свързани с демографията, урбанизацията, околната среда. Ако включим всичко под общ знаменател може да кажем, че градовете са изправени пред дигитална промяна“, обясни Жадул.

Според него „умният“ град може да се изправи пред тези предизвикателства.

За да бъде един град „умен“ са нужни – широколентова структура, която да помага да се случват всички неща, като wi fi. Друго нужно нещо са интернетът на нещата, което представлява сензори, мрежи. Нужни са устройства и най-важното – тяхната свързаност. С всичко това се събират много данни, които трябва да бъдат анализирани, следователно е нужна система, чрез която те да се обработват.

„Градът може да бъде точно толкова „умен“, колкото своите граждани. Той трябва да инвестира в образование и нови апликации, които да направи приложими за гражданите. За да стане градът „умен“ е нужно да има инфраструктура, хора, които събират и анализират данните и най-вече самият град трябва да подкрепя всичко това“, каза още Жадул.

- реклама -