Митрофанова 30 минути в МВнР след като изтече ултиматумът (Снимки + Реакцията на ЕС и НАТО)

30 минути, след като изтече крайният срок на ултиматума,

даден от руския посланик в България, Елеонора Митрофанова напусна сградата на МВнР, съобщи БНТ. По неофициална информация дипломат №1 на Москва в София е провела разговор с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Вчера Елеонора Митрофанова връчи вербална нота

в българското външно ведомство, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

В нотата бе заявено, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

До момента няма официална информация какви мерки ще предприемат двете страни.

От своя страна днес премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Той обяви още във видеообръщение, че е предложил премиер да бъде Асен Василев, на когото има „безпрекословно доверие“.

„Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд“, каза Петков.

Костадинов е внесъл в президентството искане за спешен КСНС

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че е внесъл в президентската администрация искане държавният глава да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност.

Според Костадинов трябва да бъдат обсъдени последиците от обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

Искането е подкрепено от председателите на парламентарните групи на БСП и на партия „Има такъв народ“, обяви още Костадин Костадинов.

ЕС и НАТО: Подкрепяме решението на България

Очаквайте подробности!

Още по темата:

- реклама -