визите

Ултиматум на Ердоган: Или падат визите, или няма да връщаме бежанци

Президентът на Турция с ултиматум към ЕС.

Ердоган заплаши, че ако не бъдат махнати визите за турските граждани, страната няма да спазва Споразумението за бежанците.

В интервю за държавната италианска телевизия RAI, Ердоган беше категоричен, че това е условието Турция да продължи да приема обратно емигрантите, стигнали до западна Европа.

Той припомни и казаното от външния министър Мевлют Чавушоглу. Той постави същото условие наскоро.

„Турция настоява ЕС да въведе безвизов режим за гражданите й не по-късно от средата на октомври, в противен случай сделката за бежанците ще бъде развалена. Ако не се стигне до либерализация на визовия режим, ще бъдем принудени да се откажем от изпълнението на споразумението от 18 март за връщане на бежанците“, бе заявил Чавушоглу пред германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Сега Анкара започва да чака ЕС да посочи и конкретната дата за отпадането на визите.

Телевизионната реч на Ердоган

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че опитът за преврат в страната от 15 юли е сценарий, написан извън Турция. По този начин той намекна за възможно чуждестранно участие в заговора.

„Този преврат не беше просто събитие, планирано вътре. Вътрешните актьори изиграха сценарий за преврат, написан отвън“, заяви Ердоган. Държавният глава посочи още, че чуждестранни държави биха могли да бъдат замесени в случилото се.

Той обвини Запада в оказване на подкрепа за терора и организаторите на опита за свалянето му от власт.

„За съжаление Западът подкрепя терора и застава зад организаторите на преврата. Тези, които си представяхме, че са наши приятели, застават зад организаторите на преврата и зад терористите“.

Турският президент разкритикува съдебните власти в Германия

Причината – те не дадоха разрешение за излъчване на негова реч на живо по време на шествие на негови поддръжници в Кьолн.

Ердоган обвини Германия, че в миналото е разрешавала на лидери от забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) да се обръщат към шествия чрез видеоконферентни разговори. Той посочи, че Анкара също така е изпращала до Берлин списък с издирвани над 4000 бойци, без обаче да получи какъвто и да е било отговор.

„Западът на страната на демокрацията ли е или на страната на терора?“, попита риторично той. Ердоган обвини и Белгия за това, че не е предала на Анкара ляв боец, който е бил свързан с убийството на турския бизнесмен Йоздемир Сабанджъ през 1996 г.

 

- реклама -