Улица Сезам“ посреща нов герой – момиченцето аутист Джулия

Улица Сезам“ посреща нов герой – момиченцето аутист Джулия

Детското телевизионно предаване „Улица Сезам“ ще включи нов герой в своите епизоди – червенокосото момиченце Джулия. То обича да пее, помни много думи и е …аутист. Джулия ще направи своя дебют в шоуто на 10 април. Това става след дълги увещания от страна на родители и експерти.

„В продължение на години семействата с деца аутисти ни молиха да дадем публичност на болестта“, сподели д-р Жанет Бетанкур, старшият вицепрезидент на Социално въздействие САЩ.

Според статистиката 1 на всеки 68 американски деца бива диагностицирано с аутизъм, увеличение със 119% в сравнение с 2000 година.

Стейси Гордън, кукловодката, която ще изпълнява ролята на Джулия и сценаристката Кристин Фераро също имат членове на семействата си, които влизат в аутистичния спектър. Те вярват, че с помощта на Джулия ще премахнат стигмата върху това заболяване. И ще помогнат на другите деца по-лесно да приемат и разбират по-различните от тях.

За целта освен роля в тв-шоуто червенокосата кукла ще бъде част от книжки и образователни клипчета на английски и испански. Те ще бъдат публикувани на уебсайта на „Улица Сезам“.

„Улица Сезам” е най-старата телевизионна програма за деца в Щатите. Нейното начало датира от 1969 година. В историята си предаването е засягало и други важни за обществото и децата теми. Сред тях са разводите, инвалидността, расите. То е печелило 9 награди „Грами”, 158 „Еми” и „Награда за цялостен принос”. Участие са взимали и не една или две легендарни икони като Принс, Майкъл Джексън, Нина Симон, Джули Андрюс, Андреа Бочели, Кофи Анан, Лора Буш и други.

- реклама -