Уличиха в шпионаж руски дипломат у нас, помагал му БГ о.р. генерал (Обновена)

Руски дипломат у нас е бил уличен в шпионаж. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата. Той е бил подпомаган от български о.р. генерал.

„В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано

досъдебно производство за престъпления срещу Република България

по чл. 105, ал. 1 от НК. Гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност. Несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни. С оглед предприемане на действия по компетентност“, пише в съобщението.

За акцията стана ясно още преди няколко часа. От пост в Туитър на главния прокурор Иван Гешев.

ДАНС и спецпрокуратурата разбили група за шпионаж в полза на Русия

В него той поздрави специализираната прокуратура и ДАНС за „поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация“. Изрази също така надежда, че намеренията на управляващото мнозинство да закрие спецпрокуратурата не са заради именно „тези успехи“.

Засега не е ясно кой точно е руският дипломат, уличен в шпионаж. Той най-вероятно ще бъде обявен за персона нон грата за страната ни и експулсиран. Последно руски дипломати бяха експулсирани от България при предния шпионски скандал – миналата година.

В същото време от прокуратурата обявиха, че е повдигнато обвинение срещу български помагач на въпросния дипломат. Става въпрос за о.р. генерал, който е бил на мисии, работил е в МО и е разполагал с класифицирана информация на ЕС и НАТО. Той е издавал тайни от 2016 г. досега.

- реклама -