Украйна за новата посланичка у нас – имала диплома по международни отношения

Новата посланичка на Украйна в България – Олеся Илашчук, предизвика фурор в социалните мрежи у нас. Причината – украинският сайт за новини и анализи „Украинска правда“ съобщи, че президентът Володимир Зеленски назначил сексолог без дипломатически опит за посланик в България.

 

„Що се отнася до назначаването на Олеся Илашчук за посланик, според информацията, с която разполага Министерството на външните работи, тя е получила диплома с отличие по регионални изследвания от катедрата по международни отношения в Черновицкия национален университет „Юрий Федкович“, посочват от МВнР на Украйна.

Министерството също така отбелязва, че българското правителство е одобрило кандидатурата на Илашчук, както и че назначаването на дипломати, които не са щатни служители, на посланически постове е обичайна международна практика.

Вчера Илашчук откри канал в Телеграм, в който тази сутрин се оплака, че някой провежда срещу нея дискредитираща кампания.

„Виждам много невярна информация и негативизъм към мен. Е, нека враговете знаят, че за мен на първо място е моята родна Украйна и аз ще кажа истината. И може ли да се съди за човека само по думите? Ще бъде вярно да се каже какво всъщност съм направила“, написа новата посланичка на Киев в София.

- реклама -