Украйна

Украйна ще достави на Китай най-големия самолет в света до 5 години

Украйна съобщи, че е възможно до пет години да достави на Китай най-големия самолет в света – AN-225 „Мрия“.

Моделът, от който има произведени само две копия, е дело на съветската компания „Антонов“ и е представен за първи път през 80-те.

През 50-те години „Антонов“ се мести от Сибир в Киев и след разпада на Съветския съюз през 1991 г. остава под контрола на Украйна.

Китай ще произвежда масово самолет „Мрия“

В края на август „Антонов“ и Корпорацията за авиационна индустрия на Китай подписаха споразумение за подновяване на производството на самолетите, но вече на територията на Китай, запазвайки украинския лиценз. Ако всички технически подробности около сделката бъдат изчистени, Китай ще започне масово производство на самолета през следващите години.

Към момента съществува само един функциониращ самолет „Мрия“. Вторият е само частично завършен и се съхранява от Украйна през последните 28 години.

Частично готовият самолет ще бъде ремонтиран, завършен и доставен на Пекин до края на 2021 г. По думите му новият летателен апарат ще съдържа основата на досегашните самолети „Мрия“, но цялото му оборудване ще бъде ново.

Съветският съюз разработва самолета „Мрия“ като транспортно средство за совалките, носещи космически ракети.

Към момента Пекин все още не съобщава за какво точно ще използва летателния апарат. Според военни експерти няма данни Китай да използва „Мрия“ в космически програми, а по-скоро за вътрешни и международни проекти.

- реклама -