Украйна сега: Валят ракети, 7 милиона бягат от войната, чакаме още БГ автобуси (Обновява се)

Какво се случва в Украйна сега – валят ракети, 7 милиона бягат от войната, чакаме още БГ автобуси. Следете тук актуалната ситуация:

Украйна съобщи, че изстреляни от Беларус ракети са поразили летище в Житомир

Изстреляните днес от Беларус ракети са поразили летище в Житомир в Северна Украйна в неделя, съобщи съветник на

вътрешния министър

на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Украински и руски официални лица трябва да се срещнат за разговори на място на границата на Беларус с Украйна, съобщи по-рано канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Антон Херашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, по-рано заяви, че ракетите „Искандер“ са били изстреляни към Украйна от Беларус около 17:00 ч. местно време.

7 милиона са разселени от началото на конфликта в Украйна

Седем милиона украинци са разселени от началото на войната в Украйна преди няколко дни. Това съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич на пресконференция сред днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
Той добави, че досега 18 държави от ЕС са откликнали на молбите на Украйна за осигуряване на помощ с всякакво оборудване. Нуждите нарастват много бързо, посочи еврокомисарят.
Той съобщи, че ЕС ще осигури за Украйна 90 милиона евро чрез фонд за хуманитарни доставки под егидата на ООН. Ленарчич призова Русия да спазва ангажиментите си по международното хуманитарно право и да не напада болници, училища, мрежи за снабдяване с вода и енергия.
Според него има нужда ЕС да помогне и на Молдова, където пристигат голяма част от 300-те хиляди досега украински бежанци. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че заминава тази вечер за Румъния, за да види утре на място по границата с Украйна с какво ЕС може да помогне. По нейните думи ЕС осигурява допълнителна подкрепа за Полша, Словакия, Румъния и Унгария.
Тя добави, че предстои европейските министри да въведат общи насоки за пропускането през границите на бежанците. Тя отбеляза, че повечето украинци имат биометрични паспорти и така ще могат в първите 90 дни безпрепятствено да останат в ЕС.
Трябва да помислим за 91-ия ден, призова Йохансон и съобщи, че идния четвъртък Съветът на ЕС ще обсъди дали да се въведе директивата за временната закрила. С това неизползвано досега средство украинците ще получат достъп за срок до три години до европейските системи за здравеопазване и социални грижи, както и до трудовия пазар. Гордея се, че съм европейка, заяви Йохансон, като поздрави действията на обикновените хора, които отвориха домовете си за бягащите от войната украинци. Тя определи проявената съпричастност като впечатляваща.

Двата български автобуса с евакуирани от Одеса достигнаха до украинско-молдовската граница

Двата български автобуса с евакуирани от Одеса безпроблемно достигнаха до украинско-молдовската граница на граничния пункт „Маяки удобное – Паланка“.

Единият от автобусите вече премина пункта, като се очаква по-късно да премине и вторият. С тях към Варна пътуват около 85 български, украински и други граждани, много от които жени и деца. Украински полицейски ескорт отново придружи автобусите до границата.

На граничния пункт имаше дълги колони от автомобили на изнасящи се към молдовската граница, но по-малки от вчера.

/ iStock/Getty Images
Създаден е ред автомобилите, които изчакват за преминаване през границата, да са в едната лента, а другата е изцяло свободна за движение и в двете посоки, с изчакване. На граничния пункт беше създадена организация хората да получават храна и напитки.
На места по пътя към Одеса украински военни изграждаха отбранителни съоръжения. Край постовете имаше бойни бронирани машини. Одеса изпрати поредните евакуиращи се от Украйна в сравнително спокойна обстановка.
 БТА
- реклама -
error: Съдържанието е защитено